vrijdag 22 maart 2019

Aankomende Azure Administrators Opgelet!!!

Inleiding
Ben jij van plan om Microsoft Certified: Azure Administrator Associate te worden? Lees dan deze posting, want er gaat veel veranderen.

Oude situatie
In de 'oude situatie' moest je examens AZ-100 en AZ-101 behalen om Microsoft Certified: Azure Administrator Associate te worden. Alleen kwam er veel feedback uit de markt dat dit een pittig traject is. Te pittig blijkbaar want Microsoft heeft de nodige aanpassingen doorgevoerd.

Nieuwe situatie
Per 1 mei 2019 gaan examens AZ-100 en AZ-101 met pensioen. De bijbehorende trainingen gaan per 28 juni 2019 met pensioen.

In de plaats ervan komt examen AZ-103 per 1 mei 2019 uit, welke examens AZ-100 & AZ-101 vervangt. Diezelfde datum komt er een vierdaagse bijbehorende training uit, waarvan de naam vooralsnog onbekend is. Je mag aannemen dat het iets zoals AZ-103 Azure Administrator als naam zal krijgen.

Impact
Dit heeft zeker impact, welke ik hieronder inzichtelijk maak m.b.v. Q&A:
 1. Ik heb het AZ-100 examen gedaan en gehaald. Wat nu?
  GEFELICITEERD!!! Microsoft zal jou dan vanaf 1 mei 2019 met het Microsoft Certified: Azure Administrator Associate certificaat belonen! Reden hiertoe is dat AZ-103 heel veel AZ-100 materiaal bevat.

 2. Ik heb het AZ-101 examen gedaan en wel of niet gehaald. Wat nu?
  Helaas geeft het slagen van AZ-101 examen jou niet het Microsoft Certified: Azure Administrator Associate certificaat. Reden hiertoe is dat AZ-103 maar weinig stof van AZ-101 bevat. Wel krijg je een gratis examen voucher van Microsoft, en dat is ongeacht je wel of niet bent geslaagd voor AZ-101. Deze voucher kun je voor elk Microsoft examen welke via Pearson VUE wordt uitgeleverd.

 3. Ik heb mijzelf geregisteerd voor examen AZ-100. Wat nu?
  Doe het examen voor 1 mei 2019. Slaag je? Dan krijg jij het Microsoft Certified: Azure Administrator Associate certificaat.

 4. Ik heb mijzelf geregisteerd voor examen AZ-101. Wat nu?
  Hoewel Microsoft aangeeft dat je dit examen ook nog voor 1 mei 2019 kunt doen, adviseer ik dat niet te doen. Het examen leidt immers tot niks, dus zonde van jouw tijd. Kijk of je dit examen kunt omboeken of anders annuleren met een (gedeeltelijke?) teruggave van de gemaakte kosten.

  Een andere aanvliegroute zou kunnen zijn dat niet meer leert ervoor, op gaat voor het examen, en jezelf er doorheen klikt. Maakt niks uit, want het levert toch niks op. En zoals Punt 2 al aangeeft, je krijgt een GRATIS examen voucher van Microsoft, ongeacht je wel of niet slaagt. Voorwaarde is enkel en alleen dat je het examen DOET. Have fun!

 5. Wat gebeurd er met de AZ-100 & AZ-101 examen registraties na 1 mei 2019?
  Die worden automatisch geannuleerd.

 6. Wat gebeurd er met de Fast Track AZ-100 & AZ-101?
  Die is opgeheven en wordt niet meer aangeboden. Je hebt immers nog maar alleen AZ-100 (voor 1 mei 2019) nodig, en na 1 mei 2019, AZ-103.

 7. Wat gebeurd er met AZ-100 en AZ-101 trainingen?
  Die biedt Vijfhart niet meer aan. In de plaats daarvan bieden wij AZ-103 aan.

 8. Gaat dit met alle Microsoft Role-Based trajecten gebeuren?
  Nee, dat is niet de bedoeling. Ik heb contact gezocht met Microsoft en dit expliciet gevraagd. Zij geven aan dat dit een uitzonderlijke situatie is en dat het zoveel als mogelijk beperkt zal worden. Wel is het zo dat wij als soortgelijke acties gezien hebben bij AZ-200/201 (Azure Developer) en AZ-400 (Azure DevOps). Alleen was toen nog niet alles in productie, wat bij AZ-100 en AZ-101 wel het geval is.

  Kortom, niks is zeker. Feit is wel dat Microsoft druk doende is een nieuwe weg te vinden voor de Role-Based certificeringen en dat zij helaas soms op hen schreden terug moeten keren. Laten we hopen dat dit zoveel als mogelijk beperkt blijft.
Recap
Het wordt eenvoudiger om het Microsoft Certified: Azure Administrator Associate certificaat te behalen. Geen twee examens meer, maar één. En dat al vanaf nu. Wanneer je voor 1 mei 2019 AZ-100 examen doet en behaalt, dan krijg jij per 1 mei 2019 (of iets later) dit certificaat.

Wel spreek ik de hoop uit dat Microsoft dit soort ingrijpende veranderingen zoveel als mogelijk beperkt. Teveel onrust is niet goed, en de hele verandering naar de Role-Based certificeringen is al ingrijpend genoeg, zonder dit soort ingrepen.

2 opmerkingen:

 1. Hoe zit dat dan met het examen AZ-102 Microsoft Azure Administrator Certification Transition?. Deze wil ik binnen 2 tot 3 weken gaan afleggen. Gaat hier wat veranderen? Of kan ik misschien beter AZ-100 doen. Ik heb al een examen voucher voor AZ-102.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Rey.

   Deze blijft gewoon van kracht en gaat per 30 juni 2019 met pensioen. Dus dit examen kun jij gewoon gaan doen. Veel succes er mee!

   M vr gr
   Marnix

   Verwijderen