vrijdag 5 oktober 2018

Impressie: Techorama NL 2018

Inleiding
Van oorsprong is Techorama een Belgisch ‘feestje’ welke vijf jaar bestaat. Dit jaar heeft Techorama de stap naar Nederland gezet en niet zonder succes! Het event heeft dan ook in België een goede reputatie opgebouwd, zowel qua content, als entourage en organisatie inclusief het bijbehorende eten en drinken. Daarom is de woordkeuze ‘feestje’ zeker op zijn plaats.
Techorama robot

Afgelopen dinsdag en woensdag heb ik de eerste Nederlandse editie van Techorama bezocht. In dit artikel het verslag van mijn opgedane indrukken en ervaringen.

Doelgroep
Hoewel de agenda van Techorama meerdere ‘smaken’ afdekt, is de primaire doelgroep overduidelijk de ontwikkelaar. De meeste content van de sessies heeft een duidelijke programmeer insteek.
|image

Dus wanneer een sessie bijvoorbeeld over Azure Data Lake gaat, dan is de primaire focus: ‘Hoe programmeer ik er tegenaan?’, voorzien van de nodige praktijkvoorbeelden.

Hoewel ik zelf geen ontwikkelaar ben, was de content erg interessant en daardoor leuk om te volgen. Sommige sessies gingen mij echt te ver en heb ik dus op een afstand (als toehoorder) gevolgd.

Hot topics
Ook dit event volgt de meest nieuwe ontwikkelingen en hypes, waardoor er veel te doen was over met name deze onderwerpen (hetzij vanuit verschillende invalshoeken, maar altijd wel richting de ontwikkelaar) :

 1. Big Data;
 2. Power BI;
 3. Machine Learning;
 4. Artificial Intelligence;
 5. Mixed Reality o.a. o.b.v. Microsoft HoloLens & Magic Leap One;
 6. Docker containers + K8 (Kubernetes).

Uiteraard kwamen er ook andere onderwerpen aan bod (meer dan genoeg sessies!), maar dit is wat er mij in ieder geval opviel en ook door mij werd gevolgd tijdens Techorama.

Ontwikkeltalen
De sessies die ik heb bezocht spraken over verschillende ontwikkeltalen, zoals:

 1. C#;
 2. C++;
 3. Python;
 4. Unreal;
 5. Unity;
 6. Java;
 7. U-SQL;
 8. Angular;
 9. JSON voor ARM template development ;
 10. Azure CLI;
 11. PowerShell (*).

*: Een mooi voorbeeld dat het publiek vooral uit ontwikkelaars bestond, was de reactie op PowerShell. Men kende het wel maar ziet het niet als een echte ontwikkeltaal (wat ook klopt). PowerShell werd wel benoemd, maar geen enkele demonstratie gegeven tijdens de door mij bezochte sessies, werd hiermee gedaan Smile.

De sessies
Uiteindelijk is dat de reden waarom iemand een bepaald event bezoekt: De sessies. En die zijn meer dan goed bij Techorama. Zowel qua hoeveelheid, keuze en kwaliteit.

Keynote:
Deze werd gegeven door niemand anders dan Scott Guthrie, executive vice president Microsoft Cloud & Enterprise Group. Het feit dat iemand van zijn kaliber de keynote verzorgd voor Techorama verteld al heel veel over hoe Microsoft tegen dit event aankijkt.

De keynote was level 100 (standaard voor een keynote) maar wel leuk, luchtig en voorzien van een aantal leuke demonstraties.

Dive, dive, dive! Of toch niet?
Na de keynote heb ik nog een sessie van Scott gevolgd, m.b.t. Tips & Tricks in het gebruik van Azure. Deze sessie werd een deep dive genoemd, maar ontsteeg (op zijn best) level 100. Zeer algemeen en eenvoudig. Maar ook hier weer de nodige humor, zelfspot richting Microsoft(!) en leuke demo’s.

James Ashley
Anders werd het toen ik de eerste sessie van James Ashley volgde. Onderwerp Machine Learning o.b.v. Azure. Deze spreker weet enorm veel van AI en ML, maar weet dat ook op een zeer begrijpelijke wijze uit te leggen. Gaf vele interessante voorbeelden en demonstraties. Zeer indrukwekkend allemaal.

Andere sessies
De andere sessies die ik heb gevolgd, wisselden elkaar af qua niveau. Soms level 300, maar vaak 500+, doorspekt met vele demo’s en voorbeelden. Deze hoog technische sessies werden stuk voor stuk gegeven door sprekers met veel kilometers op hen teller. Hierdoor staan ze ver boven de materie en gaven daardoor interessante sessies. Ook de manier waarop er gepresenteerd werd (soms vanuit een strandstoel), maakte het tot een mooie ervaring.

Er waren ook niet-technische sessies, aangeduid als soft skills sessies. Hierbij viel het mij op dat deze sessies veelal niet over soft skills gingen, maar meer een filosofische insteek hadden. Dat maakten deze sessies er niet minder interessant op, maar door de aanduiding werd ik eerst op het verkeerde been gezet. Na mijn verwachtingen te hebben bijgesteld, waren ook deze sessies leuk om te volgen.

Entourage, verzorging, eten & drinken
Zoals eerder gezegd is Techorama een event waar er extra aandacht aan dit soort zaken wordt besteedt. En dat was ook het geval bij deze Nederlandse editie. Er was meer dan genoeg te eten, zowel in de ochtend (ontbijt), de middag (lunch) en er tussendoor.

Er was niet alleen genoeg, maar de kwaliteit van het gebodene ontsteeg zonder twijfel hetgeen erop andere events wordt aangeboden. Daarbij was er de gehele dag koffie, thee en frisdrank gratis beschikbaar. Kortom, je lijdt geen honger of dorst tijdens dit event, in tegendeel.

De locatie (Cinemec Ede) leent zich uitstekend voor dit soort events waardoor het er allemaal nog beter op werd. Immers, een presentatie geven op een bioscoopscherm is natuurlijk super! Geen vervelende klapstoelen maar volwaardige bioscoopstoelen, dragen bij aan goede ervaring.

De sprekers
Van wat ik gezien heb, kan ik niets anders dan stellen dat de sprekers, stuk voor stuk, zeer ervaren mensen zijn. Hebben veel kennis en zijn ook niet bang omdat te delen. Geen grote ego’s meegemaakt, die er voor henzelf staan, maar allemaal mensen die de community een warm hart toedragen.

Demo devil
Hoewel deze sommige sessies bezocht (niet werkende code, niet werkende video’s, haperende internetverbindingen), liet geen van de sprekers zich hierdoor uit het veld slaan. Ze gingen gewoon door met het vertellen van hen verhaal, zich hier en daar naar de omstandigheden aanpassend.

Recap & verdict
Techorama had in België al een goede reputatie opgebouwd en had in NL dan ook iets te bewijzen en hen eer hoog te houden. In mijn beleving zijn ze daar zonder meer in geslaagd.

Het event heeft een duidelijke ontwikkelaars focus maar is ook voor niet-ontwikkelaars – zoals ik – meer dan interessant om te bezoeken.

Ondanks dat er in NL meer dan genoeg events zijn, heeft Techorama bewezen zijn eigen plek daartussen te verdienen waarbij deze zowel qua content als aankleding, entourage en verzorging vele andere events het nakijken geeft.

Ben je een ontwikkelaar en heb je dit event gemist? Zorg dan dat je Techorama NL 2019 erbij bent. Ben je geen ontwikkelaar maar heb je wel een diepe en brede technische IT interesse? Zorg dan dat je er volgend jaar ook bij bent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten