donderdag 27 september 2018

Microsoft Learn: Mijn Eerste Ervaring

Omdat ik pas erover heb geblogd werd het hoog tijd om er zelf mee aan de slag te gaan. Gisterenavond heb ik dan ook mijn eerste Microsoft Learn learning path doorlopen, Azure Fundamentals geheten.
image

In deze posting deel ik mijn ervaringen met deze nieuwe learning platform van Microsoft.

Keuzemenu
De website is heel duidelijk qua structuur en opzet. Duidelijk is dat de Role-Based benadering hier als uitgangspunt dient. Bij de header Start a learning path dien je aan te geven wat je huidige (of gewenste toekomstige) rol in de organisatie is.
image

Op basis van jouw keuze krijg je één of meerdere Learning Paths aangeboden, waarbij jezelf nog extra kunt filteren op producten:
SNAGHTML68d2c33

Zoals eerder aangegeven heb ik gekozen voor de Learning Path Azure Fundamentals. Je start een Learning Path door er simpelweg op te klikken.

Aanmeldingsproces
Dit proces is 100% in orde. Snel en gelikt. Binnen een paar minuten (maximaal) heb je een account. In mijn geval betreft dat een bestaand Microsoft account welke wordt gekoppeld aan Microsoft Learn. Zodra dat is afgerond kan de training beginnen.

In het openingsscherm van de Azure Fundamentals training vindt je een overzicht van alle modules van diezelfde training, en per module de hoeveelheid units die tezamen de module vormen. Per module wordt er ook een geschat tijdspad aangegeven, zodat je meteen weet hoeveel tijd je (minstens) nodig hebt om een module af te ronden.
SNAGHTML62e9b85
Dit is best wel handig, want zodoende kun je inschatten of je er voldoende tijd voor hebt. Bijkomend voordeel is dat er per unit ook weer de hoeveelheid tijd is aangegeven, zodat je gerust een module kunt starten en dan bijvoorbeeld een subset aan units doorlopen om later de resterende units te doen. De website houdt automatisch je voortgang bij, waardoor je meteen begint waar je de laatste keer bent gestopt.

Lezen, kijken & klikken
Zodra je de blauwe start knop hebt aangeklikt, begint je training. Eerst krijg je de introductie waarin er wordt verteld wat je allemaal gaat leren en doen. Gelukkig bevat elke unit niet teveel tekst. Precies genoeg, afgewisseld met video’s (van prima kwaliteit, waarover later meer) en/of DIY (Do It Yourself) oefeningen.

Met de Next knop ga je naar de volgende unit van de desbetreffende module. Je kunt eenvoudig terug of vooruit bladeren.
image

Hierdoor is het makkelijk om bepaalde stukken tekst of video’s op te zoeken om die nogmaals te lezen of (deels) te bekijken. Al met al is alles prettig van opzet waardoor het prettig navigeren is. De teksten zelf zijn goed geschreven en daardoor makkelijk tot je te nemen.

Sandbox
Om met Azure te leren werken, is het onontkoombaar er zelf mee aan de slag te gaan. Tot voor kort ontkwam je er vrijwel niet aan een credit card op te voeren, ook vind er geen billing op plaats.

Voor Microsoft Learn heeft Microsoft dit opgelost met een zogenaamde Sandbox. Het activeren ervan stelt niks voor. Je moet een paar keer op een knop klikken – o.a. voor het koppelen van jouw account aan de Sandbox – en binnen een paar minuten is jouw Sandbox in orde. Dit heeft Microsoft op een hele slimme wijze compleet geautomatiseerd, waardoor je alleen maar een beetje geduld moet oefenen.
image

Wanneer de Sandbox eenmaal is aangemaakt, gekoppeld aan jouw account en geactiveerd, dan heb je een daadwerkelijke verbinding met Azure, via Azure Cloud Shell. Deze wordt netjes aan de rechterkant van het scherm getoond, met aan de linkerkant de training zelf. Zodoende kun je in hetzelfde scherm blijven en gewoon – zonder enige vorm van afleiding – je trainingsmodule doorlopen.

Ook hier heeft Microsoft goed werk afgeleverd. Geen time-outs, foutmeldingen of wat dan ook. Het werkt allemaal meer dan goed en ook nog eens vrij vlot.
image

In de Sandbox kun je de code gebruiken die behandeld wordt, en zie je meteen wat er gebeurd. Dat is wel zo prettig om het geleerde meteen in de praktijk toe te passen.

Zelf vind ik het wel jammer dat het gebruik van de Sandbox in de Learning Path Azure Fundamentals, vrij beperkt is. Graag had ik meer er van teruggezien in de andere modules en units. Wellicht dat dit in de toekomst nog gaat komen. Weet ook dat ik vooralsnog alleen het Learning Path Azure Fundamentals heb doorlopen en dat de inzet van deze Sandbox per Learning Path verschillend is.

Gamification:  Experience Points, Levels, Badges en Trophies
Microsoft gebruikt overduidelijk gamification in Microsoft Learn. Dit doet Microsoft door deze vier verschillende beloningsstructuren toe te passen:

  1. XP (Experience Points): Voor het doorlopen en succesvol afsluiten van een module krijg je een bepaalde hoeveelheid XPs. Per unit van diezelfde module wordt er een subset van die XPs toegekend. Heb je een oefening succesvol afgesloten, of heb je een paar vragen goed beantwoord, dan krijg je extra XPs.
    image
  2. Levels: Bij een bepaalde hoeveelheid XPs krijg je een bepaald level, uitgedrukt in een oplopend cijfer. Des te meer XPs, des te hoger het getal van jouw level. Een slider laat eenvoudig zien hoever je nog kunt gaan qua levels.
    image en  image
  3. Badges: Voor het succesvol afronden van een module krijg je een bijbehorende badge. In het geval van de Azure Fundamentals training, zijn dat zeven modules = zeven badges.
    image
  4. Trophies: Wanneer je een Learning Path hebt doorlopen, dan krijg je een zogenaamde Trophy. Net zoals je badges kun je die delen via Twitter, LI, FB en email.
    image
     image

Video’s
De video’s die een Learning Path bevat zijn goed in elkaar gestoken en van HD kwaliteit. Soms liep de sync niet helemaal goed, maar dat kan ook een eigen probleem zijn, dus daar doe ik geen uitspraak over. Qua inhoud en uitleg zijn de video’s meer dan goed.

Geen marketing mumbo jumbo, maar een heldere en basale uitleg. Geen zijwegen maar gewoon aansluiten op de content. Hierdoor zijn de video’s lekker kort en to the point.

Een handigheidje hierbij is dat je uit vele talen qua ondertiteling kunt kiezen met daarbij 6 presets van hoe de ondertiteling wordt getoond. Is dat niet genoeg, dan kun jezelf de ondertiteling volledig naar eigen smaak aanpassen.

Dit zorgt ervoor dat iedereen, ook degenen die de Engelse taal onvoldoende beheersen, deze video’s gewoon kan volgen. En dat is wel zo prettig.

Testvragen
Sommige modules bevatten aan het einde een paar vragen om de opgedane kennis te toetsen. Deze vragen zijn laagdrempelig en bevatten geen dubbele bodem. Ze zijn dan ook duidelijk ter aanmoediging om door te gaan met het voltooien van de gekozen Learning Path, niet ter frustratie.

Sommige vragen kwamen nogal ‘Jip & Janneke’ op mij over, maar het sprong er niet op vervelende wijze bovenuit.

‘Je kunt het!’
Deze boodschap straalt elke module en unit van een gekozen Learning Path uit. Content wordt zoveel als mogelijk plat geslagen en zo eenvoudig als mogelijk gepresenteerd. Hierdoor voelde het soms een beetje te eenvoudig. Aan de andere kant, het is een BASIS training, dus diepgang is hier ongewenst.

Wel valt de positieve toonzetting op. Geen gevoel van moeten, maar haast ontspannend net zoals je een spannend boek leest, waardoor je niet kunt wachten om het volgende hoofdstuk te lezen.

Recap
Microsoft Learn heeft overduidelijk een andere en sterkere insteek dan MVA. Dit komt met name door de Learning Path benadering, waardoor je duidelijk naar een einddoel toewerkt in plaats van een aantal losse trainingen en video’s te doorlopen zoals bij MVA het geval is.

Daarbij heeft Microsoft veel tijd en aandacht in het materiaal gestoken, zowel de tekst, video’s als de simulaties (de zogenaamde Sandbox).

Hierdoor is Microsoft Learn onderscheidend ten aanzien van MVA. Wat mij betreft mag Microsoft daar dan ook de stekker uittrekken, om eventuele verwarring te voorkomen en daarmee een nog sterkere focus op Microsoft Learn te realiseren.

Gamification
Het is overduidelijk dat Microsoft Learn vanuit de basis gamification omarmt. Dit zorgt voor een extra fun factor en zorgt dat collega’s elkaar – op een leuke manier – kunnen opjutten. Wachten is nog op een score- en leader board, zodat je kunt zien wie op welk gebied ‘Da Master’ is.

De basis is er in ieder geval en dat is een heel goed begin. De beloningsstructuur klopt in ieder geval en werkt op een positieve manier. Aldoende verzamel je XPs, Levels, Badges en uiteindelijk de fel begeerde Trophies. Leren wordt op deze manier extra leuk en belonend gemaakt.

Vervanging of aanvulling?
Zelf zie ik Microsoft Learn als een welkome aanvulling op andere trainingen, zowel de klassieke vorm (klassikaal) als online en de mengvorm ervan, Blended Learning geheten.

Microsoft Learn biedt de cursist de kans om snel, praktisch en efficiënt nieuwe inzichten op te doen, dit ter voorbereiding op klassikale, online of blended learning vormen.

Hiermee kan de cursist een goede basis leggen voor wat er komen gaan en daarmee dienen als middel om snel op gang te komen, te weten waar de training inhoudelijk over gaat en wat er van je wordt verwacht.

Dit ligt ook in de lijn der verwachting van Microsoft zelf ten aanzien van dit nieuwe Learning Platform. Zij stellen immers: Microsoft Learn is just the beginning:
image

Verdict
Positief! Ik was bang voor een herhaling van zetten, replays van oude content e.d. Maar het tegenovergestelde lijkt het geval te zijn.

Nogmaals, ik heb nog maar één Learning Path doorlopen, maar het smaakt naar meer. Ik heb dan ook voor mijzelf besloten een paar uur per week hier door te brengen om zodoende mijn kennis m.b.t. Azure op peil te houden. De badges en trophies zijn grappige bijkomstigheden die mij wel in staat stellen mijn progressie – mocht ik dat willen – met andere te delen.

Wanneer Microsoft in dit learning platform blijft investeren en de kwaliteit en actualiteit van de content goed blijft bewaken, dan heeft dit platform alles in huis om een groot succes te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten