donderdag 4 juli 2019

Digitale Transformatie Is Geen Hype

Inleiding

Op het eerste gezicht lijkt ‘Digitale Transformatie’ een buzz word. Een gelikte marketing slogan en daarmee over. Alleen is dit niet zo. Want Digitale Transformatie raakt ons allemaal en heeft een enorme invloed op hoe wij ‘ons ding doen’. En dit speelt vandaag en is daarmee geen vage toekomstvoorspelling..

In deze blog vertel ik jou over wat Digitale Transformatie is, waarom het belangrijk is om er mee aan de slag te gaan in jouw organisatie en hoe je er mee kunt beginnen.

Wat is het?

Goede vraag! Het komt erop neer dat een aantal digitale toepassingen en technologieën door de cloud voor iedereen betaalbaar en bruikbaar worden gemaakt. Door deze toepassingen en technologieën in het gehele bedrijf en alle processen toe te passen, wordt de klant op een andere manier benaderd en veel beter geholpen. Hiermee kunnen bedrijven hen klanten nog beter helpen en daardoor van meer toegevoegde waarde zijn.

De toepassingen en technologieën waarover ik heb zijn met name:

  1. Big Data,
  2. Artificial Intelligence (AI),
  3. Machine Learning (ML),
  4. Internet-of-Things (IoT),
  5. Edge Computing.

Blockchain kan een rol hierin spelen maar doet dat vooralsnog niet. Wellicht dat Facebook met hen toekomstige cryptomunt Libra, gerund op een eigen blockchain verandering in brengt. De toekomst zal dat uitwijzen.

WAAROM MOET IK AAN DE SLAG MET DIGITALE TRANSFORMATIE?

De behoeften van klanten veranderen. Als organisatie sta je voor de uitdaging hoe je relevant blijft voor de klant en blijft voorzien in de veranderende klantbehoefte.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste bedrijven verwachten dat de helft van hun winst tegen 2020 zal voortkomen uit digitale kanalen. Het World Economic Forum schat daarnaast dat de economische waarde van digitale transformatie voor bedrijven en de samenleving in 2025 boven de $100 triljoen zal uitstijgen.

Kun je niet leveren wat een andere aanbieder wel biedt, dan kun je in het ergste geval je klant kwijtraken..

Nog steeds vaag? Een goed voorbeeld

Een mooi voorbeeld is de app van een grote online winkel welke alles verkoopt van boeken tot en met (opblaas) zebra’s en alles wat er tussen zit. Deze winkel is 24/7 geopend. En kun je er dus altijd online terecht.

Een tijd geleden ging op een zaterdagmiddag net na 17:00 uur mijn boormachine kapot. Telefoon gepakt, app geopend, boormachine opgezocht, besteld en betaald. Aangegeven dat ik die graag op de volgende dag (zondag!) bezorgd wilde hebben. Alles binnen 5 minuten geregeld. Zondagmiddag iets na 13:00 uur werd de nieuwe boormachine netjes bezorgd en kon ik de klus alsnog afmaken.

Hoe gewoon dit ook lijkt, het is wel degelijk een voorbeeld van digitale transformatie. Aan de kant van deze online winkel zijn alle processen dusdanig ingericht dat een klant binnen 24 uur geholpen kan worden, van bestelling tot en met levering. Deze gehele keten moet daarop ingericht zijn. Wanneer ook maar één schakel het af laat weten, dan komt alles tot stilstand.

Wat moeten wij er mee?

Heel eenvoudig. Je kunt het laten liggen en negeren. En maar hopen dat de concurrentie dat ook doet. Wanneer er echter maar één concurrent is die er wel mee aan de slag gaat, dan ontstaat er snel een scheve situatie en wordt het een uitdaging om zelf overeind te blijven.

Kortom, elk bedrijf zal er mee aan de slag gaan. Op wat voor manier dan ook. En daarbij veel moeten proberen en testen. En niet bang zijn dat bepaalde experimenten mislukken. Ook een mislukt experiment kan heel veel waardevolle gegevens opleveren.

PPO

Hoe sterk het er op lijkt dat Digitale Transformatie geheel afhankelijk is van digitale toepassingen en technologieën, is dat niet correct. Immers, de organisatie zelf zal er mee aan de slag moeten. Het omarmen, het gebruiken en het verder laten evolueren. Kortom, de mens staat hierin centraal. Dan dienen de processen er nog op afgestemd te worden opdat de gehele keten op dezelfde wijze doet, denkt en handelt.

En hiermee is de PPO cirkel (People, Processes & Organization) compleet. Zonder PPO geen Digitale Transformatie. Uiteindelijk zijn alle digitale toepassingen en technologieën niets meer dan puntoplossingen. Het samensmeden ervan, het uitrollen in een gehele organisatie heeft niks met techniek te maken maar alles met PPO.

En ja, veelal vergt dit een culturele verandering van het bedrijf…

hoe te beginnen?

Zoals een Amerikaan ooit zei: ‘…There is only one way to eat an elephant: a bite at a time…’. Begin met kleine stappen.

Een verkenning van Digitale Transformatie is een heel goed begin van deze reis. Weten wat er speelt, wat de mogelijke impact zal zijn, welke kansen er liggen en welke mindset er nodig is om ook jouw bedrijf een rol te laten spelen in de Digitale Transformatie. Onze eendaagse training Cloud – Digitale Transformatie kan je hierbij helpen.

De volgende stappen kunnen gericht zijn op de agile werkmethodiek, werken met scrum teams e.d. En uiteraard is verdieping in de onderliggende digitale toepassingen en technologieën ook nodig. Daarnaast is het werken aan soft skills ook een goede aanvulling.

Hiermee wordt de organisatie stapsgewijs klaargestoomd om de digitale transformatie toe te passen en uit te dragen en daarmee verder te versterken. Wil je meer weten over Digitale Transformatie maar weet je niet waar je moet beginnen? Vul dan deze vragenlijst in.

De resultaten van de vragenlijst helpt Vijfhart om een goed beeld te krijgen van uitdagingen waar organisaties voor staan met betrekking tot 'Digitale Transformatie' en hoe wij onze dienstverlening daar nog beter op kunnen laten aansluiten.

Digitale transformatie is nu. Welke actie ga jij ondernemen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten