dinsdag 2 juli 2019

Lees Hier Hoe Jouw IT Loopbaan Meer Toekomstvast Te Maken

Inleiding

Nu de cloud bij vele bedrijven begint te landen, is IT ingrijpend aan het veranderen. Technologieën, eerst voorbehouden aan de echte grote globale ondernemingen (Shell, Unilever, Philips e.d.), zijn dankzij de cloud, toegankelijk geworden voor alle bedrijven.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld Machine Learning, IoT en Big Data. In plaats van enorme investeringen te moeten doen (CapEx), is dit dankzij de cloud niet meer nodig en kan er vrij snel geconsumeerd worden (OpEx). Tevens is de permanente inhuur van echte specialisten niet meer nodig en volstaat veelal een korter, en daarmee betaalbaarder(!), project om als bedrijf zijnde er de vruchten van te plukken.


De drie uitdagingen…

Tot zover het ‘hiep hiep hoera’ verhaal. Want met de cloud zijn er een drietal zaken die vaak onderbelicht worden, dit terwijl ze enorm belangrijk zijn:

  1. Complexiteit van het IT landschap neemt toe
    Hoewel het gebruik van de cloud sterk groeit, hebben de meeste bedrijven on-premise omgevingen staan, welke geheel of gedeeltelijk met de cloud verbonden moeten worden. Daarbij hanteren de meeste bedrijven de ‘multi-cloud’ strategie (meerdere clouddiensten van meerdere leveranciers afnemen). Het directe gevolg is dat het IT landschap behoorlijk complex wordt en daarmee de totale beheerdruk op de organisatie toeneemt.

  2. Netwerkverbindingen worden anders gebruikt
    Of je nu 1000 gebruikers hebt die grotendeels lokaal werken of 1000 gebruikers die grotendeels vanuit de publieke cloud werken, het maak echt uit qua netwerkverbindingen. Kijk hierbij verder dan de bandbreedte, maar neem latency, overboekingspercentages, SLA’s e.d. ook mee. Vaak wordt dit niet goed meegenomen, met alle vervelende gevolgen (productie uitval e.d.) van dien. Een consumentenlijn volstaat echt niet in deze situaties en dienen dan ook echt te worden vermeden. En wanneer er eenmaal in de cloud wordt gewerkt is degelijke kennis van vnets, virtuele appliances (VPN gateways, load balancers), Network Security Groups, Firealls

  3. Veiligheid (Security)
    Hoewel als laatste, zeker geen hekkensluiter. Uiteraard, de cloud provider neemt de security zeer serieus. Maar zoals Microsoft zelf al aangeeft: Security is a shared concern. En ja, zeer zeker in de cloud is dat zo. Denk maar eens aan alle bedrijfsdata. Deze bevindt zich overal, zowel op laptops, maar ook op smartphones en tablets. Wat te doen bij diefstal/verlies? Hoe zit het overigens met de beveiliging van de netwerkverbindingen? En dan niet van buiten naar binnen, maar – wordt te vaak vergeten – vanuit binnen? Kan iedereen zomaar een netwerkkabel aansluiten? Is er afzonderlijk gasten wifi netwerk, geheel buiten de productiesystemen om? Of zijn er raakpunten? En hoe goed is de afzondering? Alleen logisch of ook fysiek? En op welke lagen?

Vragen = Zijn jouw kansen!

Vaak weten de meeste bedrijven bovenstaande vragen niet afdoende te beantwoorden. Op zich geen kwalijke zaak, zolang deze vragen maar bekend zijn en er hard aan wordt gewerkt om de juiste antwoorden te formuleren.

Jouw kennis, ervaring en inzichten als IT Pro zijn hierbij meer dan welkom. Het is dan ook zaak dat jij als IT Pro zorgt om over de juiste kennis te beschikken. En gelukkig zijn er voldoende cursussen beschikbaar om bepaalde hiaten goed af te dekken.

Het mooie hieraan is dat jij als IT Pro, jouw eigen loopbaan meer toekomstvast maakt. Naarmate de cloudadoptie groeit, neemt de vraag naar IT Pro’s met relevante kennis ook toe. Pakken we de eerder genoemde drie uitdagingen erbij, dan zijn er de volgende rollen op te plotten:

  1. IT architecten met gecombineerde kennis van on-premise en cloud gebaseerde workloads en de inrichting van het IT landschap.
  2. Network architecten & engineers met degelijke kennis van on-premise en cloud gebaseerde netwerken en (logische) apparatuur.
  3. IT Pro’s die kennis hebben van beveiliging, zowel on-premise als in de cloud en dan gericht op hen specialisme, dus denk aan architecten (secure designs!), network architecten en engineers en cloudspecialisten met inhoudelijke security kennis t.a.v. de verschillende clouddiensten en –workloads.

Wanneer jij over voldoende relevante kennis beschikt, dan is jouw loopbaan daarmee toekomst vast en zal de cloud jouw positie alleen maar versterken en verbeteren.


Voorbeelden van relevante cursussen

  1. Azure Architect: AZ-300 & AZ-301, of de Fast Track;
  2. Azure Security Engineer: AZ-500;
  3. Microsoft 365 Security Engineer: MS-500;

Call 2 action!

Mijn advies: Ga niet zitten wachten maar ga nu aan de slag ermee. Je stelt je hiermee pro-actief op en laat daarmee zien dat jij meedenkt en –doet. Dit werkt alleen maar in jouw voordeel en helpt jouw bedrijf de cloudadoptie op een veilige en goede manier ten uitvoer te brengen.

Hierbij zit je niet alleen in de bus, maar help jij mee de route te bepalen. Dit alles is een enorme boost voor jouw loopbaan in de IT.

Op naar de volgende uitdaging!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten