vrijdag 2 augustus 2019

Microsoft Stopt Met LaaS (Learning as a Service)

Inleiding

Sinds enige jaren biedt Microsoft op basis van edX technologieën een heel scala aan online cursussen aan. Speciaal voor deze online cursussen was er ook een nieuw certificeringsprogramma in het leven geroepen, MPP (Microsoft Professional Program) geheten.

Als Microsoft Learning Partner kun je hier aan meedoen en zelf ook het LaaS platform aanbieden. Vijfhart doet dit ook en is in Nederland één van de eerste Learning Partners geweest die zelf het LaaS platform aanbood (https://academy.vijfhart.nl).

Echter, omdat er teveel verwarring in de markt ontstond tussen enerzijds de MPP certificeringen en de nieuwe Role-Based certificeringen anderzijds, heeft Microsoft besloten in zijn totaliteit met het LaaS platform te stoppen. Dit besluit is tijdens Inspire 2019 aangekondigd.


Gevolgen

Uiteraard heeft dit besluit een behoorlijke impact, wat dan ook de reden is van deze blogposting. Dit zijn belangrijke data in het kader van het opheffen van LaaS.

Let wel, het kan zijn dat Microsoft wellicht sommige data opschuift.
Echter, het gaat hoe dan ook gebeuren. Uitstel is geen afstel.

Onderstaand overzicht is op basis van de informatie zoals deze mij nu bekend is en ik mag delen met het publiek.

  • Per 1 augustus 2019: Deelname aan nieuwe MPP tracks is niet meer mogelijk.
    • Cursisten die voor die tijd een MPP track hebben gestart kunnen deze LaaS cursussen afmaken en het MPP certificaat tot en met 31 december 2019 behalen.
  • Per 1 augustus 2019 zijn er geen LaaS Course Completion Vouchers meer beschikbaar.
    • Cursisten die nog over dit soort vouchers beschikken kunnen deze tot en met 31 december 2019 gebruiken. Daarna niet meer.
  • Tot en met 31 december 2019 zullen Microsoft cursussen beschikbaar zijn op edX.org, inclusief de bijbehorende certificaten.
    • Na deze datum kunnen er geen zogenaamde ‘course credits’ opgebouwd worden en zijn er ook geen MPP certificaten meer beschikbaar.
  • Het LaaS platform van Vijfhart zal op termijn ook opgeheven worden om daarmee aan te sluiten op de beslissing van Microsoft met LaaS te stoppen. Dit zal tijdig gecommuniceerd worden. Voor nu is ons LaaS platform operationeel en beschikbaar voor de cursisten die zich erop in hebben geschreven.

Alternatief?

Voor nu zet Microsoft zwaar in op Microsoft Learn. Dit is geen volwaardige vervanging van LaaS maar biedt wel de (gratis!) mogelijkheid om online bepaalde lesstof in je op te nemen, veelal gerelateerd aan de nieuwe Role-Based cursussen van Microsoft.

Daarbij biedt Microsoft Learn (nog?) geen mogelijkheid tot het behalen van (Role-Based) certificaten of in welke andere vorm dan ook.

Zelf zie ik Microsoft Learn als ‘learning snacks’ welke jou de mogelijkheid bieden om op een leuke manier, en op een tijdstip dat jou het beste uitkomt, kennis te maken met nieuwe technologieën en een voorproefje te krijgen op wat er qua klassikale cursussen wordt aangeboden.

Wil jij meer weten wat Microsoft Learn is? Kijk dan hier en have fun!


De toekomst?

Uiteraard neemt Microsoft hiermee geen definitief afscheid van online leren. Reken maar dat Microsoft met een variant zal komen. Hoe deze er exact uit gaat zien is vooralsnog (publiekelijk) onbekend.

Zodra ik meer weet (en dat met het publiek mag delen) zal ik een nieuwe posting schrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten