dinsdag 21 juli 2020

Eindelijk! De Eerste Windows Server 2019 Cursus Is Beschikbaar!

Inleiding

Zoals bekend is Microsoft niet meer ‘The Windows Company’ maar public cloud serviceprovider met een drietal public clouds: Azure, Office 365 & Dynamics 365. Zonder meer een indrukwekkend aanbod.

Deze omwenteling heeft zich relatief snel vertrokken en heeft zijn weerslag op vele on-premise producten zoals bijvoorbeeld Windows Server 2019. Over het algemeen is het zo dat de on-premise producten weinig tot geen grote (feature) updates meer krijgen, dat ‘the latest & greatest’ vooral in de cloud te vinden is en dat de connectiviteit van de on-premise producten daar waar mogelijk (en wenselijk) verbeterde integratiemogelijkheden krijgen met hen respectievelijke cloud tegenhangers.

Dit alles erop gericht om bedrijven zo snel als mogelijk naar de cloud te krijgen en dan natuurlijk het liefst die van Microsoft zelf.


Opleidingen voor on-premise technologieën?

Als direct gevolg van deze wijziging in prioriteiten hebben de bijbehorende opleidingen ook de nodige aanpassingen gekregen om daarbij zoveel als mogelijk aan te sluiten op de nieuwe situatie:

  1. Van technologie gefocust naar Role-Based met als uitgangspunt de cloud;
  2. MCSx certificeringen en examens worden na 31 januari 2021 met pensioen gestuurd.

Hierdoor heeft Windows Server 2019 het lang zonder bijpassende cursussen moeten stellen want het is geen cloud EN niet Role-Based.

Door de vele vraag vanuit de markt echter heeft Microsoft toch besloten om een drietal cursussen uit te brengen met wel een fikse adder onder het gras: Er zijn GEEN examens voor beschikbaar dus ook GEEN certificeringen voor te behalen!

Welke cursussen en wanneer beschikbaar?

In totaal komen er drie Windows Server cursussen uit, ieder met hen eigen focus en doelgroep. De eerste, de meest gangbare is net uitgekomen:


01 - Windows Server 2019 Administration (WS-011)

Een vijfdaagse cursus welke net uit is gekomen. In deze cursus leer jij wat je moet weten om WS 2019 op een verantwoorde wijze te beheren.

Doelgroep: Elke beheerder die voor een organisatie werkt waar WS 2019 wordt ingezet in met name klassieke omgevingen. Omdat deze cursus echter diep op de werking van WS 2019 zelf in gaat is deze cursus voor iedereen aan te raden die ook interesse heeft in WS-012 en/of WS-013.

Zoals eerder aangegeven, deze cursus heeft GEEN examen, dus ook GEEN certificaat waarmee jij jouw WS 2019 kennis kunt aantonen.

Zie hier voor meer informatie.


02 - Windows Server 2019 Hybrid & Azure IaaS (WS-012)

Een driedaagse cursus welke in de tweede helft van september 2020 op de markt komt. Deze cursus heeft een sterke focus op het beheer van WS 2019 in een zowel on-premise (klassieke IT en/of private cloud) als de public cloud, Azure.

Doelgroep: Elke beheerder die voor een organisatie werkt waar WS 2019 wordt ingezet in zowel een private als public cloud (Azure).

Zoals eerder aangegeven, deze cursus heeft GEEN examen, dus ook GEEN certificaat waarmee jij jouw WS 2019 kennis kunt aantonen.


03 – Windows Server 2019 Software Defined Datacenter & Azure Stack HCI (WS-013)

Een driedaagse cursus welke in de tweede helft van september 2020 op de markt komt. Deze cursus heeft een sterke focus op het beheer van WS 2019 o.b.v. Azure Stack HCI.

Doelgroep: Elke beheerder die voor een organisatie werkt waar WS 2019 wordt ingezet met Azure Stack HCI als platform.

Zoals eerder aangegeven, deze cursus heeft GEEN examen, dus ook GEEN certificaat waarmee jij jouw WS 2019 kennis kunt aantonen.


Wel of geen WS 2019 cursus volgen, want geen certificering?

Hoewel de verleiding zou kunnen bestaan om geen van deze cursussen te volgen omdat er ‘toch geen certificeringen voor te behalen zijn’, hebben deze cursussen wel degelijk toegevoegde waarde.

Immers, ze zijn door Microsoft zelf ontwikkeld op basis van een grote vraag vanuit de markt. Kortom, de werkgevers waarderen deze cursussen sowieso, ongeacht er geen certificeringen aan gekoppeld zijn.

Tevens heeft het ontbreken van examens ook zijn voordelen: Geen examenstress maar gewoon tijdens de cursus goed opletten, zelf doen (in jouw online lab) en zodoende leren. Direct na de cursus kun je geleerde in de praktijk brengen.


Recap

Hoe graag Microsoft ook zou willen zien dat elke organisatie 100% naar de cloud gaat, beseft Microsoft als geen ander dat dit nog de nodige jaren zal vergen. Daarbij dient de vraag zich op of het dan ook echt 100% zal zijn of dat er toch altijd bepaalde workloads, met zeer hoge gevoeligheid bijvoorbeeld, toch nog on-premise zullen blijven staan.

Voor die wereld moet Microsoft ook voldoende middelen en ondersteuning blijven bieden en cursussen om diezelfde producten veilig en verantwoord te beheren, horen daarbij.

Met de drie WS 2019 cursussen komt Microsoft tegemoet aan die behoefte. Maak echter niet de vergissing door te denken dat deze vergelijkbaar zijn met de ‘oude’ situatie zoals MCSA voor WS 2016.

Die tijd is echt voorbij welke Microsoft extra onderstreept door de WS 2019 cursussen bewust niet te voorzien van een examen en dus ook geen certificering.

En het tweede onderscheid dat Microsoft aanbrengt is de inhoud van de cursussen. De WS-011 gaat over de werking van het product zelf en de resterende twee zijn expliciet gericht op de combinatie met de cloud, hetzij private of public.

Kortom, ‘the old days’ are over, welcome to the new world! Een wereld waarin de cloud niet meer bijzonder is maar gewoon het basisplatform en waarin on-premise de uitzondering vormt.

Adapt or die! Klinkt dramatisch maar dat is wel de wereld waarin wij ons nu bevinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten