donderdag 2 juli 2020

Microsoft Role-Based? Updates, Updates & Updates! En NIEUW!

Inleiding

‘Vroeger’ toen er nog geen Role-Based cursussen waren maar de technische met bijbehorende certificeringen (MCSA/D/E), werd er veel gemopperd op Microsoft omdat de content en daarmee de examens, enorm achterliepen op de actualiteit.

Hierdoor ontstond er een mismatch tussen enerzijds de dagelijkse werkzaamheden die je als IT Pro verrichtte en hetgeen je moest leren anderzijds.

Kortom, Microsoft kreeg veel kritiek en de vraag of dit niet anders kon…


Fast forward naar het heden

Al die feedback is niet voor niets geweest want met de nieuwe Role-Based cursussen is er enorm veel gewijzigd, en ten goede moet ik wel zeggen.

Uiteraard zijn er ook hier zaken voor verbetering vatbaar, maar die ruimte is er en – sterker nog – is vanaf de basis ingebouwd!

Met als gevolg dat er nu wederom gemopperd wordt op Microsoft maar dan in een andere context. Namelijk, de cursussen veranderen enorm snel. Zowel qua content, als aantal dagen en het aantal cursussen en examens dat je nodig hebt om een bepaalde certificering te behalen.

Hoe dan ook, in vergelijking met ‘the old days’, is het een enorme verbetering! De boel is ten minste in beweging en wordt daarmee zoveel als mogelijk actueel gehouden.


Waarom deze posting?

Er is weer veel gewijzigd en er zitten nog meer veranderingen aan te komen. Deze posting is een kort overzicht van wat er allemaal gaat veranderen of al veranderd is.

Ook zijn er nieuwe cursussen bijgekomen welke ook een vermelding waard zijn.


01 - Azure Architect (AZ-300/301)

Voor de certificering van Azure Architect heb je een tweetal cursussen en bijbehorende examens nodig, te weten de AZ-300 en AZ-301.

Alleen is Azure constant aan verandering onderhevig en daarmee ook de inhoud voor deze cursussen en examens. Inmiddels is er zoveel gewijzigd dat Microsoft het nodig vindt om ook de bijbehorende examens erop aan te passen. Hiermee zijn er dus nieuwe codes nodig en wel als volgt:


02 - Microsoft Azure AI Fundamentals (AI-900)

Dit betreft een NIEUWE Fundamentals cursus voor Azure, gericht op de kracht en inzetbaarheid van kunstmatige intelligentie (AI).

Deze cursus is sinds kort beschikbaar.

De AI-900 is een eendaagse cursus en introduceert fundamentele concepten met betrekking tot kunstmatige intelligentie (AI) en de services in Microsoft Azure die kunnen worden gebruikt om AI-oplossingen te creëren.


03 - Microsoft Azure Data Fundamentals (DP-900)

Dit wordt een NIEUWE Fundamentals cursus voor Azure, gericht op de kracht en inzetbaarheid van het Azure dataplatform.

Deze cursus moet nog uitkomen, ETA (Estimated Time of Arrival) is ergens in augustus dit jaar. Zodra er meer bekend is, laat ik dit weten.


04 - Designing and Implementing an Azure AI Solution (AI-100)

De AI-100 bestaat al een tijdje en is vooralsnog een driedaagse cursus.

Echter, dit jaar nog (oktober – december) wordt deze cursus dusdanig bijgewerkt dat er een nieuwe cursuscode nodig is met bijbehorend examen. Tevens wordt de cursusduur dan vijf dagen. Deze nieuwe cursus en examen krijgen dan als code AI-102.


05 – MS-300 & MS-301 gaan verdwijnen!

Ja, je leest het goed. Microsoft neemt afscheid van de MS-300 en MS-301.

Een deel wordt afgedekt door de MS-700 cursus welke al een tijd beschikbaar is. Deze cursus is 100% gericht op MS Teams. Er blijft dan ook een gap over m.b.t. SharePoint, zowel on-premise als in de cloud en uiteraard, de hybride inzet ervan.

Hiervoor komen er eind juli 2020 een tweetal nieuwe cursussen uit, en zoals het er nu naar uitziet, ZONDER examen en dus ZONDER certificering.

  • MS-040 (Manage SharePoint Online and OneDrive for Business), 3 daagse cursus.
  • MS-050 (SharePoint Hybrid Deployment and Migration), 5 daagse cursus.

06 – MS-200 & MS-201 worden samengevoegd!

Op basis van heel veel feedback uit de markt heeft Microsoft besloten de MS-200 en MS-201 samen te voegen tot één cursus.

Dit gaat de MS-203 (Microsoft 365 Messaging)  worden, een vijfdaagse cursus. ETA 13 juli 2020!

En ja, je hoeft dan ook nog maar één examen te doen om het bijbehorende certificaat te behalen!


07 - Administering Relational Databases on Microsoft Azure (DP-300)

Deze vijfdaagse cursus is sinds kort beschikbaar en staat binnenkort dan ook op de website van 5Hart.

Doelgroep zijn dataprofessionals die gegevens en databases beheren en meer willen weten over het beheer van de dataplatformtechnologieën die beschikbaar zijn op Microsoft Azure.

Deze cursus is ook waardevol voor data-architecten en applicatieontwikkelaars die meer begrip willen hebben van welke technologieën beschikbaar zijn voor het dataplatform vanuit Azure en hoe ze met deze technologieën kunnen werken vanuit de applicaties.


08 - Microsoft Azure Technologies for AWS Architects (AZ-030)

Deze vierdaagse cursus komt een dezer dagen uit en is gericht op AWS architecten die zich zelf bekend willen maken met Azure.

Zodra er meer over bekend is zal ik dat met jullie delen.


09 - Microsoft Certified: Data Analyst Associate (DA-100)

Deze vijfdaagse cursus komt eind juli 2020 uit en wordt daarmee de vervanger van de M20778 (blijft beschikbaar t/m 31 januari 2021).

Zodra er meer over bekend is zal ik dat met jullie delen.


10 - Microsoft Azure Stack Operator (AZ-600)

Deze vijfdaagse cursus komt ergens tussen oktober – december 2020 uit. En zoals de naam impliceert is deze cursus gericht op het operationele beheer van Azure Stack.

Zodra er meer over bekend is zal ik dat met jullie delen.


11 - Power Platform App Maker (PL-100)

Deze twee- of driedaagse cursus komt naar verwachting per 21 augustus 2020 uit. Deze cursus is er op gericht dat eindgebruikers(!) op basis van no-code/low-code (dus zonder te programmeren!), zelf apps kunnen maken welke inzetbaar zijn voor het bedrijf.

Hierbij wordt er o.a. gebruik gemaakt van het Dynamics 365 platform. De PL-100 cursus wordt daarmee een verdiepingsslag van de tweedaagse cursus Microsoft Power Platform Fundamentals (PL-900) welke al weer een tijdje beschikbaar is.


12 - Windows Server 2019 Administration (WS-011)

Deze vijfdaagse cursus komt uit ergens tussen 15 juli en 14 september 2020. Zoals het er nu uitziet, geen examen en geen certificering. Wellicht dat dit nog veranderd?

Deze cursus is gericht op het beheer van WS 2019 (i.c.m. Azure uiteraard).


13 - Windows Server 2019 Hybrid & Azure IaaS (WS-012)

Deze driedaagse cursus komt uit op14 september 2020. Zoals het er nu uitziet, geen examen en geen certificering. Wellicht dat dit nog veranderd?

Deze cursus is gericht op het beheer van WS 2019 in een hybride omgeving, dus zowel on-prem als in de Azure cloud.


14 - Windows Server 2019 Software Defined Datacenter & Azure Stack HCI (WS-013)

Deze driedaagse cursus komt uit op14 september 2020. Zoals het er nu uitziet, geen examen en geen certificering. Wellicht dat dit nog veranderd?

Deze cursus is gericht op het beheer van WS 2019 SDC in combinatie met Azure Stack.


Recap

Zoals je kunt zien, is Microsoft ENORM in beweging. Er komen nieuwe cursussen bij en bestaande worden grondig herzien of verdwijnen zelfs!

Ja, dat is verandering. En ja, dat vinden de meeste mensen niet leuk.

Maar het is een enorme verbetering, zeker in vergelijking met het verleden van de MCSx gebaseerde trainingen. Deze waren te statisch en te monolitisch met alle schadelijke (bij)gevolgen van dien.

Zelf ben ik dan ook enorm blij te zien met welke enorme drive Microsoft hen trainingen, examens en bijbehorende certificeringen meeneemt in de turbulente wereld van de cloud. Stilstaan kan echt niet, de enige weg die er is, is naar voren!

Dus spring op deze trein en ervaar de rit! Blijf niet op het perron achter want dan mis je alles, niet alleen de fun maar ook de kans op DE job van JOUW leven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten