maandag 5 november 2018

Windows Server 2019: Waar Blijven De Trainingen & Certificeringen?

Inleiding
Zoals bekend is Windows Server 2019 tijdens Ignite 2018 gelanceerd, op 2 oktober 2018 om precies te zijn. Sinds die tijd krijgen wij regelmatig de vraag gesteld wanneer er trainingen, examens en bijbehorende certificeringen voor uitkomen.
Image result for windows server 2019 logo

Het antwoord hierop is grotendeels te vinden in de nieuwe benadering van Microsoft m.b.t. de Role-based certificeringspaden. Om er voor te zorgen dat Microsoft relevante trainingen, examens en certificaten aanbiedt, wordt elke nieuwe Role-based training vooraf gegaan door een grondige analyse van waar er nu daadwerkelijk vraag naar is, zowel qua ‘job role’, als inhoud, vereiste kennis en vaardigheden.

JTA?
Deze analyse wordt ook wel Job Task Analysis (JTA) genoemd en wordt uitgevoerd door interne en externe experts in relatie tot de desbetreffende JTA.

Deze JTA genereert een zogenaamde Master list of skills & Learning path for role, welke weer ten grondslag ligt aan de te ontwikkelen trainingen (in verschillende formaten zoals: micro learning, online trainingen, klassikale trainingen & boeken). Uiteraard compleet gemaakt met de juiste assessments (certificeringsexamens).

In een stroomschema ziet het er als volgt uit:
image

Zeer interessant! Hoe zit het met Windows Server 2019 en de bijbehorende trainingen/examens?
Goede vraag!

Naar verluidt zijn de JTA processen in relatie tot Windows Server 2019 begonnen en is de verwachting dat de eerste Role-based trainingen voor Windows Server 2019 in februari 2019, op zijn vroegst(!!!), het licht zien.

Hou er echter rekening mee dat dit uit kan lopen tot en mei 2019, of zelfs iets later.

Is dit niet een beetje laat?
Ja en nee. Zelf heb ik liever dat Microsoft relevante trainingen met bijbehorende certificeringspaden levert, dan dat ze zelf aan de slag gaan (zonder met de klant in overleg te gaan) en daardoor trainingen e.d. uitlevert welke het ‘net niet zijn’.

Hier heb je alleen maar verliezers, zowel aan de klant kant, de cursisten (die zaken leren die niet aansluiten op hen praktijk en hetgeen de markt vraagt), en uiteindelijk ook Microsoft benadeelt. Onbekend maakt onbemind, wat een grote blokkade opwerpt voor de uiteindelijke adoptie van de betrokken technologieën.

Wel ben ik zeer benieuwd met hetgeen Microsoft halverwege Q1 2019 gaat komen en of het dan idd een verbetering is t.a.v. wat er nu voor Windows Server 2016 wordt aangeboden.

Time will tell!

2 opmerkingen:

  1. Is er al meer bekend mbt Windows Server 2019 certificeringen? Zelf heb ik alleen onderstaande kunnen vinden op een Educatie website uit Hong Kong. Het ziet er zover ik zie legitiem uit en een leuk detail is ook dat "70-943" ontbreekt, wat waarschijnlijk het MCSE upgrade examen zal worden.

    https://translate.google.com/translate?hl=nl&sl=zh-CN&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.alphaeducation.com%2FCourse-MCSE-Server-2019.html

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Mark. Vooralsnog is er weinig bekend. Microsoft is er mee bezig, maar het heeft een lagere prioriteit. Daarnaast wordt er meer gekeken naar de connectie met Azure vanuit de [Windows Server 2019] on-premise omgeving, waardoor de nieuwe trainingen er anders uit zullen gaan zien. Maar precies wanneer deze uitkomen, en in welke vorm is vooralsnog onduidelijk.

    BeantwoordenVerwijderen