donderdag 3 januari 2019

Examen ‘AZ-400: Microsoft Azure DevOps Solutions’ & De Feedback Paradox

Eerst even dit: De Feedback Paradox
’…Feedback is zeer waardevol en moet dan ook gezien worden als een cadeautje….’

Image result for feedback

Dit credo klinkt heel aannemelijk maar kan een uitdaging worden zodra de feedback op het eerste gezicht negatief lijkt te zijn: een dienst of product wordt niet positief ontvangen en krijgt veel commentaar.

Het paradoxale hier is dat juist dit soort feedback de potentie heeft zeer positief te zijn. Voorwaarde hierbij is wel dat er voldoende aanvullend en steekhoudend commentaar wordt geleverd.

Het geeft immers inzicht in hoe de dienst/product wordt ervaren en wat de verbeterpunten zijn. De feedback is hierdoor van enorme waarde, en wanneer goed toegepast, draagt het er toe bij dat de volgende iteratie van de desbetreffende dienst/product veel beter aansluit op de verwachtingen van de markt.

Kortom, feedback welke in de basis negatief overkomt, is – indien goed toegepast – heel positief! De paradox is hiermee compleet.

Terug naar Microsoft.

Microsoft & DevOps: Open source all over…
Eind oktober 2018 bracht Microsoft een nieuw bèta examen uit, te weten AZ-400 Microsoft Azure DevOps Solutions. Indien behaald verkrijgt de kandidaat het certificaat Microsoft Certified Azure DevOps Engineer Expert.
certified expert badge image

Hoewel Microsoft de laatste maanden veel nieuwe examens uitbrengt, is AZ-400 wel een vreemde eend in de bijt. Zoals Microsoft het zelf aangeeft:

  • ‘…this is a new content domain for us…’
  • ‘…that touches on so many open source tools…’

Kortom, een regelrechte uitdaging. Want DevOps is juist alles behalve Microsoft! Toegegeven, DevOps doen in dit geval hen ‘ding’ in de Microsoft Azure cloud, maar daar houdt het dan ook meteen op. Simpelweg omdat DevOps in 99 van de 100 gevallen tools gebruiken die open source zijn.

Microsoft kreeg dan ook enorm veel feedback uit de markt over de uitvoering van het AZ-400 examen. Wat er allemaal niet goed aan is, wat er allemaal aan ontbreekt en wat er dus verbetering behoeft.

Wat nu?
Microsoft is al deze feedback aan het doornemen om een inschatting te maken wat de gevolgen zijn voor het AZ-400 examen in zijn huidige (bèta) vorm. Zo wordt er  gekeken naar de scope en welke vaardigheden er gemeten moeten worden.

Het directe gevolg is dat het huidige AZ-400 bèta examen is gepauzeerd. Gedurende +/- drie weken kunnen mensen zich niet registreren voor dit examen.
image

Zodra de studie is afgerond zal AZ-400 er op aangepast worden. In welke hoedanigheid dat zal zijn, weet ik vooralsnog niet. Kijkende naar de snelle en plotselinge uitfasering van examens AZ-200 en AZ-201 hou ik zelf alle opties open. De tijd zal het ons leren.

Recap
Hoewel het examen AZ-400 momenteel niet geboekt kan worden, vind ik deze ontwikkeling in de basis positief en wel om meerdere redenen:

  1. Microsoft steekt zijn nek uit door zich op het voor hen nieuwe DevOps terrein te begeven;
  2. Microsoft krijgt veel feedback op deze eerste (bèta) poging;
  3. Microsoft legt deze feedback niet naast zich neer maar gaat er serieus mee aan de slag;
  4. Microsoft is niet bang om publiekelijk toe te geven dat het AZ-400 examen anders moet.

Kortom, ik zie een Microsoft welke de feedback positief aan het gebruiken is om daarmee AZ-400 (of mogelijke opvolgers/aanvullingen) beter aan te laten sluiten op de eisen en wensen van de markt.

Zodra er meer bekend is zal ik dat op dit blog posten. To be continued!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten