maandag 6 januari 2020

Alles Wat Jij Moet Weten Over Microsoft Online Examens

Inleiding

Voor meer dan een jaar is het mogelijk de meeste Microsoft Role-Based examens online af te nemen. Met andere woorden, je hoeft niet meer naar een examencentrum toe te gaan, maar je kunt thuis of op het werk, het examen afnemen.

Deze online examens worden ook door Pearson VUE afgenomen, dit in opdracht van en in nauwe samenwerking met Microsoft.

Online examens hebben vele voordelen maar kennen ook een aantal nadelen. Echter, met de juiste voorbereiding verdwijnen deze nadelen en hou je alleen maar de voordelen over.

Deze posting gaat over de online examens, de voorbereidingen en hoe je dus het meeste er uit kunt halen en kunt voorkomen dat een online examen ongeldig wordt verklaard.


Beeldschermlandschap: een sterk argument voor online examens

Steeds meer examens doen een beroep op jouw praktische kennis en ervaring. Met andere woorden, er wordt een online labomgeving gestart waarin jij bepaalde zaken zult moeten uitvoeren. Dit telt mee in de uiteindelijke beoordeling of jij slaagt. Dit wordt ook wel Performance Testing genoemd.

Hierbij is het wel zo prettig dat je over een groot beeldscherm beschikt. Dit maakt het werken zoveel prettiger. Helaas is het zo dat vele testcenters niet standaard over 24” (of nog grotere!) schermen beschikken. Met als gevolg dat het lijkt alsof je door een een brievenbus aan het werk bent…

Wanneer je echter online het examen doet, dan ben JIJ volledig in controle over de hardware en het beeldscherm! Uiteraard moet je wel voldoen aan de minimale vereisten die Microsoft stelt voor het afnemen van een online examen, maar daarover later meer.

Kortom, beschik je over een groot beeldscherm, dan kun je die zonder meer inzetten voor jouw examen.


Geen stress onderweg naar het examencentrum!

Dit is het tweede grote voordeel van online examen doen. Vooral wanneer je het examen thuis afneemt. In dit laatste geval heb je niks geen files of te maken met overvolle treinen.

Doe je het online examen op je werk, dan weet je in ieder geval de route die je moet rijden. En plan het examen dan in op een tijdstip na 10:00 uur ‘s-ochtends. Dan heb je minder kans op files (tenzij de boeren weer de weg op gaan…).

Hoe dan ook, er is veel minder stress, omdat je het examen afneemt op een locatie die jou al bekend is. Elke verlichting van spanning is welkom voor jouw examen!


Niet elke ruimte is geschikt voor het online examen

Microsoft en Pearson VUE doen er alles aan om te zorgen dat hen certificeringen inhoud hebben en daarmee wereldwijde erkenning krijgen en houden. Dus het examenmateriaal wordt goed bewaakt.

Bij het afnemen van een online examen heeft Pearson VUE in de eerste instantie geen invloed op de omgeving waar jij jouw examen afneemt. Echter, door er zeer strikte regels aan te verbinden EN actief toe te zien op de naleving ervan, kan het een uitdaging worden voor de kandidaat om een geschikte ruimte te vinden.

Zo moet de kamer ommuurd zijn, voorzien van een gesloten deur en mogen er zich geen andere mensen zich in die ruimte bevinden. Wanneer iemand binnenkomt terwijl jij het examen doet, zal Pearson VUE het examen voortijdig beëindigen en ongeldig verklaren. Een bordje op de deur is dan ook geen overbodige luxe…
Image result for do not disturb exam in progress

Tevens moet de kamer zo goed als leeg zijn! Andere systemen, naast het systeem dat jij gaat gebruiken voor het online examen, zijn uit den boze. Ja, het mag wel maar die moeten dan geheel losgekoppeld zijn. Beter is dan ook er niks anders te hebben staan.

De muren moeten leeg zijn, of wanneer er iets hangt, dan moet Pearon VUE er een foto/video van zien om te beoordelen of het wel geoorloofd is (een poster met Azure services tijdens een Azure examen is een no go…).

Eer het online examen wordt vrijgegeven, dient de GEHELE omgeving (360 graden!) gescand en akkoord bevonden te worden. Dit wordt gedaan door een medewerker van Pearson VUE die het online examen afneemt en jou gedurende het examen, via de webcam en microfoon, in de gaten houdt.

TIP 01:
Sommige bedrijven beschikken over een stilte ruimte. Deze kamers zijn afsluitbaar EN meestal nagenoeg leeg. Wellicht kan een dergelijke ruimte tijdelijk gebruikt worden voor het afnemen van een online examen?

TIP 02:
Zie hier en dan onder de header Testing session protocol wat de vereisten zijn qua ruimte.

Tip 03:
Je kunt een test uitvoeren, niet alleen van het te gebruiken systeem maar ook van de ruimte waar je het examen afneemt. Doe dit ruimschoots van te voren, zodat je op de dag van het online examen, 100% zeker weet dat de ruimte in orde is! Ga hiervoor naar deze website en klik op de groene knop System test now. Er vindt een test plaats van het systeem EN de ruimte. Doe je voordeel hiermee!


Niet elk systeem is geschikt voor het afnemen van een online examen

Sinds januari 2020 wordt Windows 7 niet meer door Pearson VUE ondersteunt. Pas vanaf Windows 8.1 (of hoger) zal de software (secure webbrowser) die tijdelijk geactiveerd wordt, om het online examen af te nemen, functioneren.

En hoewel Microsoft open source en Linux een warm hart toedraagt, wordt Linux NIET ondersteunt voor de secure webbrowser, vanuit waar Pearson VUE het online examen aanbiedt.

En, zoals het woord al aangeeft, je hebt een werkende internetverbinding nodig, van minstens 1 Mbps down/up. In NL is dit geen probleem meer.

Daarbij dient je systeem te beschikken over een werkende webcam en microfoon. Deze blijven gedurende het afnemen van het online examen actief! Dus ja, je wordt in de gaten gehouden, daarover later meer.

Gelukkig kun je het systeem testen, zie hiervoor Tip 03. Doe dit ook ruimschoots voor de dag waarop je het online examen gaat doen. Dit voorkomt een hoop gedoe en teleurstellingen.

Tip 04:
Zorg dat je admin rechten op het systeem waarmee je het online examen doet. Dit omdat er software (tijdelijk) geïnstalleerd moet worden voor het afnemen van het online examen. Deze software wordt ook wel de Secure Browser genoemd.

Tip 05:
Software om beeldschermen mee af te vangen (zoals Snagit bijvoorbeeld) kunnen wel geïnstalleerd zijn op het systeem maar mogen niet actief zijn. Zet die programma’s dan ook uit. De Secure Browser doet een systeemcheck, en zal meteen een melding geven wanneer dergelijke software actief is. Het examen zal pas plaats vinden nadat die software uit is gezet.


Big Brother is watching you?! Geen privacy!

Ja, dat klopt! Microfoon en camera staan aan! Maar weet wel dat je tijdens het afnemen van een Microsoft examen bij een testcenter, ook gefilmd wordt. Niet omdat het testcenter dat wilt, maar omdat het moet van Pearson VUE (in opdracht van Microsoft).

Dit om misbruik e.d. te voorkomen. Dus zoveel verschilt het niet met het online examen. Aan de ‘andere kant’ is er dus een persoon die meekijkt en –luistert. Ook hier weer om misbruik te voorkomen. Wanneer alles netjes en goed gaat tijdens het online examen zal dit persoon jou niet storen.

Hetzelfde persoon zal ook de check in doen, dus een check van de ruimte, jouw ID en jouw foto genomen m.b.v. de webcam. Dit om te voorkomen dat iemand anders het examen doet.

Tevens zal hij/zij vele controles uitvoeren eer het examen vrij te geven. En ook tijdens het examen wordt jij in de gaten gehouden.

Tip 06:
Hoe vreemd het ook klinkt, je hebt jouw mobiele telefoon nodig tijdens het online examen. Zet de telefoon op trillen zodat je niet snel gestoord wordt. Echter, wanneer er iets misgaat tijdens het afnemen van het examen, zal degene die jou in de gaten houdt, jou eerst proberen te bereiken via de ingebouwde chatfunctie in de Secure Browser. Wanneer dat niet lukt, dan zal hij/zij jou bellen. Leg voordat het examen begint, jouw telefoon dan ook net buiten jouw handbereik. Zorg wel dat je kunt horen wanneer de telefoon overgaat. Neem ALLEEN op wanneer je weet dat het de persoon van Pearson VUE is die jou belt. In alle andere gevallen ben je gezakt…

Tip 07:
Zorg dat je jouw mobiele nummer uit het hoofd weet. Tijdens de intake zal het tussenpersoon van Pearson VUE hier naar vragen.


Het lijkt het vliegveld wel!

Klopt! Je mag niks in je zakken hebben. Draag je lange mouwen? Dan moet je deze oprollen om degene die namens Pearson VUE het online examen afneemt, te laten zien dat er niks op je armen staat geschreven.

Draag je een stropdas? Doe die af, of weet dat je de achterkant moet laten zien (geen spiekbriefjes?). Heb je lang haar? Ook dan zul je jouw haar op zij moeten doen om te laten zien dat er niks aan jouw oren vast zit, zoals een spiekbriefje…

Eten en drinken? Niet toegestaan! Ook geen onderbreking/pauze. En ook geen kauwgum. Doe je dit wel, dan is het einde examen en een fail!

Tip 08:
Examens kunnen wel drie uur duren. Met intake en afronding erbij kan dat oplopen tot 3 uur en een kwartier. Zorg dat je rustig die tijd vol kunt maken zonder dat je naar de WC moet gaan of wat dan ook.


Te laat komen of te vroeg beginnen?

Wees op tijd! Eerder beginnen heeft geen zin, want degene die namens Pearson VUE jouw online examen afneemt, heeft meer kandidaten te doen. Kom je te laat (15 minuten na de afgesproken tijd), dan vervalt het examen. De gemaakte kosten worden niet vergoed.

Tip 09:
Zorg dat je op tijd aanwezig bent op de locatie waar het online examen wordt afgenomen. Zorg ook dat ruimschoots van te voren alles klaar staat en doe een test van de locatie en het systeem (zie hiervoor Tip 03).


RTFM!!!

Er is een webpagina die ALLES wat jij MOET weten m.b.t. online examens, bevat. Neem deze website door! Ook de FAQ die onderaan op diezelfde pagina staat. Zodoende weet jij PRECIES wat er jou te wachten staat en aan welke eisen er allemaal voldaan moet worden.

Tip 10:
Zie deze webpagina met ALLES wat jij MOET weten m.b.t. online examens van Microsoft. En: Neem de FAQ ook even door. Bevat zeer waardevolle informatie.


Recap

Zelf heb ik meer dan 18 Microsoft examens gedaan waarvan de laatste twee online. Dit is mij enorm goed bevallen. Ja, het vergt de nodige voorbereiding. Heb je eenmaal een online examen gedaan, en je bent bekend met de ‘drill’ dan is het zoveel makkelijker om het volgende examen ook online te doen.

Kortom, zelf doe ik mijn Microsoft examens online en niet meer via een test center. Het is zoveel makkelijker en prettiger omdat je zelf veel meer invloed hebt op je omgeving EN het systeem dat je gebruikt voor het examen.Dezelfde ervaringen en inzichten krijg ik terug van vele examenkandidaten.

Zelf denk ik dan ook dat het online afnemen van Microsoft examens een grote toename zal laten zien in 2020. Uiteraard ben ik benieuwd naar jullie ervaringen. Reageer dan ook via een comment op deze posting en ik zal van mij laten horen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten