maandag 20 augustus 2018

TED: Drie Regels Om Leren Te Stimuleren

‘Ich bin ein Lehrer’
Ik hoop dat wijlen Amerikaanse president John F. Kennedy het mij niet al te kwalijk neemt zijn fameuze uitspraak ‘Ich bin ein Berliner’ te misbruiken.
Image result for ich bin ein berliner

Bedoeling is in ieder geval om duidelijk te maken dat iedereen, op bepaalde momenten een docent/trainer is. Kennisoverdracht is immers niet het territorium van docenten/trainers alleen.

Uiteraard beschikt een gecertificeerde docent/trainer over veel meer theoretische en praktische kennis, maar de basis – het overbrengen van kennis – wordt door vrijwel iedereen gedaan, en dus ook buiten het klasslokaal, de scholen en op de momenten die er meest geschikt voor zijn. Voorbeelden?

Bijvoorbeeld kennisoverdracht naar je naasten in privé situaties (hoe neem ik een film op, hoe bak ik een taart?, hoe kan ik fietsen zonder te vallen?) tot je werk aan toe (hoe voer ik een nieuwe klant in het klantsysteem?, hoe ga ik met een klant in gesprek?).

En nee, luid toeteren naar een andere automobilist omdat deze een domme fout maakt (of te traag rijdt) valt hier niet onder…
Image result for toeteren automobilist

Hoe kennis over te dragen?
Dit kan op vele manieren. Dus ook op de verkeerde. Ik heb geen idee hoe het jullie afgaat, maar zelf heb ik de neiging om een paar cruciale stappen niet altijd de aandacht te geven die ze verdienen.

Daarom ben ik heel blij met deze TED video van Ramsey Musallam, leraar scheikunde. In een korte video van nog geen 7 minuten deelt hij drie regels om leren te stimuleren:

Deze video helpt mij enorm en ga ik dan ook zoveel als mogelijk toepassen in mijn momenten van kennisoverdracht. Want deze drie regels zijn valide en goed te onthouden:

  1. Curiosity comes first
    Questions can be windows to great instructions, not the other way around. (Tijd 4:05.)

  2. Embrace the mess
    Learning is ugly. Trial & error can be an informal part of what we do every single day. (Tijd: 4:15.)

  3. Practice Reflection
    What we do is important. It deserves our care and also our revision. (Tijd 4:41.)

Mijn vraag aan jullie: Herkennen jullie dit ook? Reageer via het reactieveld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten